Qendra shtetërore shkollore e muzikës dhe baletit "Ilija Nikollovski - Lluj" në Shkup është institucion me peshë të veçantë për vendin. Kjo qendër është më e vjetra e llojit të saj, dhe në të janë shkolluar dhe vazhdojnë të shkollohen gjenerata të shumta me instrumentistë, kompozitorë, dirigjentë, pedagog muzikorë, balerinë. Në godinën e qendrës tonë kanë përshkuar rrugëtimin e vet të shkollimit profesionist, të gjithë bartësit dhe pjesëmarrësit e jetës muzikore artistike në RMV, si dhe shumë muzicient që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit.